
Kawiarka – zakup na lata
Myślisz, że najlepsze espresso można wypić tylko w cieszącej się dobrą renomą kawiarni?
Nic bardziej mylnego. Wystarczy, że masz kawiarkę, a aromatyczną kawą możesz cieszyć się w swoim domowych zaciszu, sięgając po nią w dowolnym momencie dnia i nocy… Bez ograniczeń… Ale żeby służyła ona przez długie lata, to trzeba pamiętać o kilku zasadach związanych z jej użytkowaniem. Po pierwsze, kiedy kupimy kawiarkę i przyjdziemy z nią do domu, to przed zaparzeniem kawy wykonajmy tak zwane puste parzenie, czyli bez kawy. Następnie zaleca się wsypanie do sitka kawy i zaparzenie naparu, lecz najlepiej jest go wylać, a dopiero napój uzyskany z kolejnego parzenia możemy wlać do filiżanek i smakować.
Drugą ważną sprawą jest mycie kawiarki… Jeżeli jesteśmy posiadaczami urządzenia aluminiowego, to nie powinniśmy używać do jego mycia detergentów, w tym płynu do mycia naczyń, ponieważ kawiarka może pociemnieć. Jednak nie jest to żadne utrudnienie w myciu, ponieważ aby pozbyć się wszelkich zabrudzeń po parzeniu kawy wystarczająca jest ciepła woda. A jeżeli po kilku latach użytkowania zużyją się pewne części, takie jak uszczelki, to też nie będzie z tym problemu, ponieważ możemy je zakupić dosłownie za kilka złotych i samodzielnie wymienić, aby kawiarka znów będzie jak nowa.
Kawa jak z kawiarni
Kawiarka indukcja, jak i kawiarka na kuchenkę gazową działa na takiej samej zasadzie. Jednak jeżeli chcemy, aby zaparzona w niej kawa była mocno aromatyczna, to musimy posiadać nie tylko dobrą kawiarkę, ale również wysokiej jakości ziarna, które powinno się mielić tuż przed parzeniem. W innym wypadku aromat wywietrzeje i smak nie będzie już ten sam.
Write a Reply or Comment